Anmäl intresse
Visningar. Boka tid här
Helsingborg, Råå
Rååvägen 78
9 850 000 kr som utgångspris
Boarea: 165 m2
areakälla: taxeringsinformation
Biarea: 76 m2
areakälla: taxeringsinformation
Tomtarea: 572 m2
Rum: 7
 

Vacker sekelskiftesdröm på Råå!

Välkommen till detta underbara hus om 165 kvm med ljusa härliga sällskapsytor, tre till fyra möjliga sovrum och två badrum. Platsbyggt kök, eldstäder, högt till tak, trägolv, stuckaturer och en mängd fina detaljer ger ett hem med själ och karaktär. Härtill ett källarplan i sutteräng om strax under 80 kvm med allrum, sovrum, tvättstuga och verkstad.
Ljuvlig trädgård om drygt 570 kvm med fina uteplatser, växthus och trädgårdshus med kamin.
Här bor ni med sköna bad från stranden bara ett par minuter bort, butiker, krogar och service likaså. Skola och barnomsorg finns i byn på gång och cykelavstånd.

Ansvarig mäklare.

Reg. fastighetsmäklare Cecilia Nyström
0737-45 37 01 cecilia.nystrom@vaningen.se

Visningar.

Intresserad? Ring för tidsbokning av visning, alt. kontakta oss via formuläret nedan.

Intresseanmälan

Bostadsbeskrivning

Lite av varje:

Varmt välkommen till detta ståtliga och charmiga hus från tidigt 1900-tal som uppfördes, i för tiden, ett exklusivt tegel med en vacker mörkare dekor som kontrast kring fönster och bjälklag. Mot Luciagatan och mot trädgården nöjde sig byggherren med ett vackert men mer ordinärt tegel;)
Fönstren, varav merparten är ersatta med kopior efter original, är målade med linoljefärg i milt grönt som passar fint till den blekgula fasaden. Huset är liksom trädgården, ljuvligt med karaktär och detaljer i gott behåll. En dröm för er som uppskattar spegeldörrar, högt till tak och gedigna plankgolv.
Renoveringar och trädgårdsanläggningen visar på ett stort mått av estetiskt intresse och kärlek till det vackra och sköna. Atmosfären är lugn och behaglig med sammanhängande färg och materialval.
Planlösningen ger generösa sällskapsytor på entréplan med två fina eldstäder och ett charmigt lantkök med platsbyggd inredning från Kvänum, här finns också en representativ entré med gästtoalett med dusch i anslutning. En trappa upp finns det privata våningsplanet med ett stort badrum, två fina sovrum samt ett allrum som går fint att bygga om till ett tredje sovrum om önskemål finns. Källarplanet som nås från matrummet och trädgården, ligger i sutteräng och har en bra takhöjd och ett gott klimat. Här finns ett ljust allrum som fungerar perfekt som arbetsrum eller tonåringarnas "vardagsrum" samt ett stort sovrum, en fin tvättstuga, verkstad/hall och en rymlig mat-vinkällare.
Trädgården är en dröm, ritad med fina växtval och olika rum, det gamla brygghuset ger ett härligt trädgårdsrum från vår till höst med eldstad och delvis öppet till nock med ett loft för vila eller nattgäster.

Hall:

Trevlig entré med stort fönster mot söder som tillsammans med den glasade ytterdörren ger ett härligt ljus, takhöjden och de höga dubbeldörrarna mot sällskapsrummen ger en härlig rymd. Mörkare målade väggar är en fin kontrast till de vita snickerierna och det ljusa marmorgolvet.

Gästtoalett:

I anslutning till entrén ligger gästtoaletten som renoverades 2012 med smakfulla material. Här finns wc, handfat med hylla och en rymlig dusch. Golv av travertin matchas av ett vackert vitt kakel i duschen och vitmålad träpanel på övriga väggar. Skön komfort med värmegolv (el).

Matrum:

Rymligt matrum i fil med vardagsrummet som båda ligger mot väster. Liksom i entrén är takhöjden generös och en mängd fina detaljer från tidigt 1900-tal välbevarade. En gjutjärnskamin med stor glaslucka ger mysiga middagar och extra värme.
Plankgolvet är original som behandlats med vitsåpa för en mild och naturlig känsla. Väggarna är släta och behagligt färgsatt i en varm ljusgrå kulör som återkommer i vardagsrum och kök.

Vardagsrum:

Vackert rum med två höga fönster mot väster och en vid öppning med pardörrar mot matrummet. Stuckatur, höga golvlister och vitsåpat plankgolv. En vacker kakelugn ger en skön och långlivad värme. Här ryms både soffgrupp och favoritfåtölj samt bokhyllor eller skåp.

Kök:

Stort härligt kök med tre fönster mot trädgården och platsbyggd inredning från Kvänum som borgar för både ett fint hantverk och en hög kvalitet, en gedigen måttbeställt diskbänk i rostfritt ger en bra arbetsyta som håller över generationer. Utsikten från arbetsbänken är ljuvlig mot den grönskande trädgården. Inredningen är målad i en cremevit ton som passar fint till det rustika kaklet. Köket renoverades 2008 då även den måttbeställda köksön i ek kom till. Gasspis i rostfritt från Ilve med elugn, rostfri fläkt från Miele (motorn finns på taket för ett bra drag och minimal ljudnivå), integrerad diskmaskin från Bosch, ångugn från Miele och en fin fristående kyl i cremevitt från Smeg. Frysen finns i källaren där också en rejäl matkällare ger bra extra utrymme. Golv av plank och målade väggar som på entréplan i övrigt.
I förlängningen av arbetsköket finns en mysig plats för frukostbordet eller som nu, en nätt möblering med kökssoffa och fåtöljer. En helglasad dörr leder ut på trädäcket med morgonsol i samma nivå som förbinds med trädgården via trätrappan nedför.

Övre allrum:

Mysigt allrum med fönster mot norr och delvis snedtak. Perfekt rum för mysiga familjekvällar med film eller spel. Rummet går mycket väl att bygga om till en övre hall och ett extra sovrum om behov finns. Vitmålat trägolv och vitmålade väggar.

Sovrum nr 1:

Rymligt sovrum med fönster mot söder och ett stort vackert fönsterparti med utgång till balkongen i perfekt västerläge. Rummet är stort nog till både dubbelsäng, förvaring och byrå om man vill nyttja det som master bedroom eller som nu, ett generöst tonårsrum med plats för säng, skrivbord och fåtölj. Vita målade väggar och vitsåpat plankgolv. Förvaring i en stor garderob.

Badrum:

Stort badrum renoverat 2013 med golv av travertin och vitmålad väggpanel som i badrummet på plan ett. Dusch klädd i mosaik bakom glasdörrar, wc och handfat med kommod i ek från Fired Earth. Fönster mot trädgården och inbyggda spotlights ger ett bra ljus. Golvvärme via elslinga.

Sovrum nr 2:

Ljust sovrum med härlig utsikt mot trädgården och fönster även mot söder, golv av plank och målade väggar i vitt.

Allrum källare:

En trappa ner från matrummet ligger allrummet som har en bra takhöjd och ett fint ljus från höga fönster mot väster. Rummet fungerar utmärkt som kontor/arbetsrum eller kanske ett som extra allrum för barnens kompisar. Ljusa putsade väggar och klinkergolv i mörkgrått.

Sovrum 3:

Stort sovrum med två höga fönster mot väster som insynsskyddas av vintergröna planteringar. Här ryms utan vidare säng, soffgrupp och en arbetshörna. Förvaring i generös garderob bakom skjutbara dörrar av spegelglas. Klinkergolv i mörkgrått och ljusa putsade väggar som i allrummet intill.

Tvättstuga:

Rymlig tvättstuga med gott om plats för både förvaring och arbetsyta. En lång garderobsvägg kompletteras av både över och underskåp som tillsammans ger gott om utrymme. Arbetsbänkar på två sidor och rostfri diskbänk med vask. Tvättmaskin från 2017 och tumlare från 2000. Vitputsade väggar och klinkergolv i terracotta. Här finns också en extra toalett vilken enkelt nås från trädgården och sovrummet på källarplan. Från hallen intill nås trädgården vilket gör det smidigt när tvätten ska ut på tork.

Källare i övrigt:

Källaren ger också en rejäl matkällare med hyllor och plats för både mat, dryck och de största grytorna. En hall med utgång till trädgården fungerar bra som extra förråd och en liten verkstad för pyssel.

Utemiljö:

Ljuvlig trädgård utformad och anlagd för både avkoppling och odling. Utemiljön är helt privat och skyddad från insyn genom höga häckar, plank och murar som även ger ett bra skydd mot vinden. Entrésidan ramas in av ett smäckert staket av smide mot gatan och är avskärmad med plank och port mot trädgården, fint marktegel i gult och mestadels vintergröna växtval. Trädgården nås även från Luciagatan där en bred port gör det enkelt att köra in cyklar mm, här finns också en bra förvaring för ved mm under tak.
Trädäcket i samma etage som entréplan erbjuder sol från tidig morgon till lunch, trappan leder ner till en mysig stensatt uteplats i anslutning till trädgårdsrummet i brygghuset. Häckar av liguster delar av och skapar olika rum, öster om brygghuset finns en stensatt yta som fungerar perfekt för utekök och grill, vidare finns här en utedusch med både varmt och kallt vatten och ett förråd om ca 3-4 kvm. Gräsmatta för lek och spel samt en köksträdgård med odlingsbäddar och ett rart grönlackat växthus. Längst ner i hörnet mot öster finns en rymlig uteplats under pergola, här dröjer sig kvällssolen kvar och värmen hålls i stenmurarna som ger långa sköna kvällar.
Växterna är väl valda för att ge en lång säsong och grönska. Blåblomande nepeta, daggkåpa, funkia och pion är återkommande liksom marktäckande murgröna och välklippta ligusterhäckar som ger trädgården en karaktär och grönska året om. Vajande gräs, doftande rosor och klätterhortensia ger tillsammans med äldre fruktträd och pil höjd till trädgården. Här finns gott om platser att njuta på i både skugga och sol. Stensättningar och ytor av singel är fint kombinerade med grönskan.

Brygghus:

Ett underbart litet stenhus som från början fungerat som brygghus ger efter viss ombyggnad ett vackert uterum - orangeri med putsade stenväggar, rustikt tegelgolv och vackra grönmålade fönster. Gjutjärnskaminen gör kvällarna långa även framåt hösten och bidrar till att brygghuset blir den givna platsen efter middagar på uteplatsen. Ett loft över ca halva ytan fungerar bra som extra sovplats för gäster eller som en skön dagbädd med avskildhet.

Förråd:

Huset ger gott om förvaring både inne och ute, trädgården har en mindre fristående förrådsbyggnad samt förråd under delar av hallen. Mot Östergatan finns ett bra utrymme under det upphöjda trädäcket där cyklar, soptunnor och veden ryms.

Basfakta

Upplåtelseform:

Friköpt

Typ:

1-familjs friliggande villa

Byggnad

Byggnadstyp:

1½-plansvilla i vinkel med källare

Byggnadsår:

1906

Grundläggning:

Källare/sutteräng

Grundmur:

Natursten

Stomme:

Tegel

Fasad:

Tegel

Fönster:

2-glas

Bjälklag:

Trä

Tak:

Plåt

Utvändigt plåtarbete:

Plåt

Uppvärmning:

Gas och eldstad

Ventilation:

Självdrag, (samt mekanisk frånluft i badrum)

Övrigt:

Välskött fastighet som förvaltats med omtanke och kärlek. Renoveringar är löpande utförda och enbart av fackmän. Särskilt värt att nämna är;
2008, nya handsnickrade fönster mot väster, söder och delvis mot öster. Platsbyggt kök.
2009, renovering av balkong.
2011, renovering av sockel, brygghus, portar och dörrar till trädgården. Renovering av gästtoalett med dusch.
2013, renovering av badrum.

För att minska värmekostnaderna bör en luft/vatten-pump ersätta gaspannan vid nästa byte.

Energideklaration:

Energiklass: C
Primärenergital: 84 kWh/m²/år
Utförd
Datum: 2022-06-17

Driftskostnader

Antal personer i hushållet:

4st

Uppvärmningskostnad:

61 673 kr/år

Elkostnad:

15 043 kr/år

VA:

6 165 kr/år

Sotning:

300 kr/år

Renhållning:

3 465 kr/år

Total driftkostnad:

86 646 kr, utöver detta tillkommer kostnad för fastighetsavgift/skatt 8 874 kr (95 520)

Kommentar:

Elkostnaden inkluderar uppvärmning av växthuset från tidig vår.
Genom aktivering av föreslagna åtgärder enligt energideklaration (installera luft/vatten-pump samt tätning av dörrar och fönster) kan energiförbrukningen minskas med ca 13 000 kWh / år.
Bredband Plus via Teila mot en kostnad om 399 kr per månad. Fiber finns att ansluta i tomtgräns.

Fastighet

Fastighetsbeteckning:

Sergeanten 12

Vatten och avlopp:

Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp

Planbestämmelser:

Ändring Av Dp Tomtindelning Stadsplan

Tomtarea:

572 m²

Kommentar till areakälla:

Källaren ligger i sutteräng och är till stor del brukbar som boyta utöver de registrerade 165 kvm.

Nätbolag:

Öresundskraft

Elleverantör:

Öresundskraft

Pantbrev:

Totalt antal: 5 st
Total summa: 2 800 000 kr

Försäkringsbelopp:

Fullvärde

Taxering

Summa tax. värde:

4 901 000 kr

Småhusenhet

Typkod:

220 Småhusenhet, bebyggd

Taxeringsår:

2021

Småhusmark
Taxeringsvärde:

1 969 000 kr

Småhusbyggnad
Värdeår:

1929

Taxeringsvärde:

2 932 000 kr

Omgivning

Allmänt om området:

Söder om Helsingborg ligger Råå, ett pittoreskt litet fiskeläge med kullerstensgator och småbåtshamn.
Stor del av bebyggelsen är från 1800-talet och från första delen av 1900-talet och de gamla fiskestugorna som ligger längs krokiga och trånga gator är ett stycke kulturhistoria. Längs Råå vallar, som en gång byggdes som försvarsvall, finns en fin badstrand, en camping med simbassäng, gamla fiskebodar och ett kallbadhus med bastu. Under sommarmånaderna går det båtar till Ven och året runt kan du från hamnen i Råå ge dig ut på fisketur i Öresund. Ålagille, egen julskyltning och barnensdagsfestligheter är några av de tillställningar som köpmännen i Råå står bakom och som lockar många besökare. I Råå finns också ett fiske- och sjöfartsmuseum. Rya golfbana är belägen på bara några minuters bilavstånd och det är även Rååns vackra dalgång. Råå lever i stort sett sitt eget liv och har ett rikt serviceutbud i form av butiker, restauranger, apotek, vårdcentral mm. Helsingborgs centrum med sitt kompletta serviceutbud finns på knappt sex km avstånd.

Planritning

Kolla restider.

Från:
Till:
|
Kunde inte hitta någon rutt.

Värdera din bostad!

Fyll i formuläret för att boka en värdering av din bostad. Det är helt kostnadsfritt och du förbinder dig inte till något. Som tack tar våra mäklare med sig fyra vackra glas till ett värde av 399 kr. Erbjudandet gäller max en gång per hushåll och år.

Fyll i dina kontaktuppgifter

Hidden
Hidden
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.