Föreningen bildades 1965. I föreningen ingår 596 bostadsrätter och 3 lokaler. Lokalerna består av styrelserum, en lokal föreningen hyr ut samt en lokal för barnverksamhet och uthyrning till barnkalas. Föreningen har en förvaltning med tre stycken andra bostadsrättsföreningar som tillsammans bildar ABDS. Inom ABDS finns en uthyrningslokal för fester, hyran varierar efter hur länge och när du ska hyra lokalen, se http://www.abds.se/meny för aktuella priser. Som medlem i föreningen kan du även utnyttja ett gym mot en kostnad som för närvarande är 700kr/år. Som medlem i föreningen kan du även nyttja flera andra fördelar, se http://www.abds.se/om-abds för mer information.
Föreningen äger tomten och byggnaderna.
Fem tvättstugor (två tvättmaskiner och torkmaskin i varje tvättstuga), fem torkrum och mangelrum finns i källaren. Föreningen har även en gemensam grovtvättstuga med torktumlare och torkrum som är gemensam för hela föreningen. Denna tvättstuga är belägen på Tornfalksgatan 4. Föreningen har cykelrum, en stor gård med uteplatser, lekplats och grönska. Festlokal, (gäller ej boende på Tornfalksgatan 8) hobbyrum (gäller ej boende på Tornfalksgatan 8) och träningslokal finns till förfogande att hyra för föreningens medlemmar.
Föreningen har gruppanslutet hela föreningen till ett elbolag för att få förmånligare elpriser. Avläsning av el sker individuellt per lägenhet och debiteras beroende på förbrukning.
Bostadsrättstillägget för hemförsäkringen ingår i månadsavgiften.
Under 2016 sänktes avgiften då föreningen började debitera för individuell varmvattenförbrukning (ca 70 kr/m3), vilket tillkommer till månadsavgiften.
Äger föreningen marken:
Ja
Äkta bostsrättsförening:
Ja
Parkering/garage:
77 garageplatser, 288 parkeringsplatser och 8 MC-platser. Kostnad för garageplats ca 350 kr/mån och för parkeringsplats ca 150 kr/mån. MC-platser inne, 150 kr/mån, MC-platser ute 75 kr/månad. Det finns även för närvarande 4 p-platser för el-bil.
Det är kö till platserna.
Årshyran regleras löpande uppåt med 2%. Hyran omräknas alltid fr.o.m. den 1 januari.
Bredband/TV:
Gemensamt bredbandsavtal är tecknat från Ownit 1000 Mbit, ingår i avgiften.
Kabel-TV via Sydantenn, grundutbud ingår i avgiften.
Renoveringar:
2021/2022 Byte av radiatorer och värmeledningsrör i 8-våningshusen startades och pågår.
2021/2022 Installation av digitala och uppkopplade brandvarnare i alla lägenheter.
2021/2022 Byte av inkommande tappvattenledningar till varje fastighetsmätare.
2021/2022 Renovering av den sista hissen på Tornfalksgatan 1.
2021/2022 Installation av passagesystem, anslagstavlor och tvättbokning avslutades.
2021/2022 Kameraövervakning i miljöhusen.
2020 lekplatser renoverades.
2018 fasader och tak har renoverats.
2017 Montering av porttelefoner i 13-våningshuset.
2017 Stigarledningarna för el byttes ut till trefas.
Hissarna byttes ut i höghusen under 2016-2017, Tornfalksgatan 6B under v 26-30 2017.
Taket har genomgått löpande underhåll, senast (2014) byttes Tornfalksgatan 1.
2011 påbörjades ett stambyte av föreningens vattenstammar samt relining av avloppsstammarna och avslutades år 2014.
2011-2015 alla tvättmaskiner har bytts ut.
1998 glasades balkongerna in.
1987 byttes samtliga fönster ut.
Tillåter föreningen delat ägande:
Den som äger ska bo.
Ekonomi:
Under 2016 sänktes avgiften då föreningen började debitera för individuell varmvattenförbrukning (ca 70 kr/m3), vilket tillkommer till månadsavgiften och debiteras med tre månaders fördröjning.
2022-01-01 höjdes månadsavgiften med 1%.
Föreningen avser att höja avgiften med några procent årligen.
En överlåtelseavgift tas ut om ca 1313 kr, som betalas av köparen. Vid belåning av bostaden tas en pantsättningsavgift ut om ca 525 kr/pant.
Överlåtelseavgift:
1313 kr betalas av köparen
Pantsättningsavgift:
525 kr betalas av köparen
Övrigt:
Föreningen har en hemsida tillsammans med närliggande föreningar: www.abds.se samt https://www.hsb.se/malmo/brf/soderkulla.
Ovanstående information är inhämtad från berörd förenings hemsida. Spekulanter uppmanas att själva kontrollera uppgifterna med representant från föreningen före ett köp.
ALLMÄN INFORMATION: De uppgifter som lämnas i objektsbeskrivning, prospekt samt annat informationsmaterial är i huvudsak grundade på information lämnad av säljaren, samt berörd förening och dess hemsida om sådan finnes. Dessa uppgifter kontrolleras av fastighetsmäklaren endast om omständigheterna ger anledning till det. Köpare/spekulanter uppmanas att kontrollera uppgifter rörande exempelvis lediga p-platser, kommande renoveringar, källarutrymmen, tvättstuga, andra utrymmen tillhörande föreningen, eventuella avgiftsförändringar samt annat av betydelse för köpet av bostadsrätten. Köpare/spekulanter uppmanas också att kontrollera årsredovisning samt stadgar för föreningen.
UNDERSÖKNINGSPLIKT ETC: Säljaren samt fastighetsmäklaren uppmanar köpare/spekulanter att fullgöra sin undersökningsplikt enligt paragraf 20 i Köplagen. Är man som köpare/spekulant osäker på vad detta innebär så uppmanas man härmed att kontakta ansvarig mäklare för frågor kring detta. För ytterligare information kring undersökningsplikten eller annat som kan vara av särskilt intresse såsom förfarande kring budgivning, hur du mäter bostaden, regler kring flyttstädning samt distinktionen mellan fast och lös egendom etc., uppmanas spekulanten att kontakta mäklaren som förser er med muntlig information samt skriftlig information i form av informationsblad. Köparen är medveten om att boarea kan variera beroende på skillnader mellan olika uppmätningsnormer. Köparen uppmanas härmed att kontrollera bostadens area innan köpet.
DRIFTSKOSTNADER: Driftskostnader som anges kan vara antingen verklig förbrukning för det specifika objektet alternativt schablonmässiga uppskattningar. Beroende på typ av driftskostnad så kan den vara specificerad antingen under driftskostnader eller i årsavgiften. Hemförsäkringen och förbrukning av hushållsel är i normalfallet inte en sådan driftskostnad som anges om de inte är obligatoriska tillägg till årsavgiften.
ÖVRIGA KOSTNADER: Föreningen eller den ekonomiska förvaltaren tar i normalfallet ut en överlåtelseavgift på högst 2,5% av prisbasbeloppet. Det är olika om den faller på säljaren eller köparen. Ofta tas också en pantsättningsavgift på 1% av prisbasbeloppet ut om man pantsätter bostadsrätten. Eventuell medlemsavgift till föreningen kan också förekomma. Dessa summor kan variera, framförallt hos bostadsföreningar. För närmre information vänligen se stadgarna eller konsultera ansvarig mäklare.
BUDGIVNING: Vid köp av fastighet, tomträtt eller bostadsrätt är varken köpare eller säljare bunden förrän ett skriftligt köpeavtal undertecknats av båda parter. Vi tillämpar öppen budgivning, vilket innebär att fastighetsmäklaren i normalfallet löpande redovisar högsta budet till säljare och övriga budgivare. Säljaren behöver inte sälja till den som givit högsta budet. Fastighetsmäklaren fattar inga egna beslut i fråga om försäljningen, det är hela tiden säljaren som bestämmer. Ansvarig mäklare är skyldig att vidarebefordra samtliga bud och meddelanden till säljaren som inkommer innan köpeavtal har undertecknats. Avsteg från den öppna budgivningen kan göras på säljarens inrådan om villkorade bud inkommer. Detta kan bland annat innebära att spekulanter/budgivare inte får reda på alla bud som läggs.
BOENDEKOSTNADSKALKYL: Köpare/spekulanter har rätt att i god tid före köpet få en individuell boendekostnadskalkyl upprättad om så önskas. Köpare/spekulanter uppmanas att kontakta fastighetsmäklaren för att få denna kalkyl upprättad.
ÖVRIGT: Köparen uppmanas även att efter tillträdet, för egen säkerhet samt i försäkringssyfte byta lås då antal nycklar inte alltid kan garanteras.
När du varit på visning godkänner du att Våningen & Villan eller tredje part kontaktar dig i form av telefonsamtal, sms eller email på de kontaktuppgifter du lämnat till fastighetsmäklaren vid visningen eller bokningen av visningen. Önskar du inte bli kontaktad så meddelar du bara det så tar vi bort dig ur våra register.
Fyll i formuläret för att boka en värdering av din bostad. Det är helt kostnadsfritt och du förbinder dig inte till något. Erbjudandet gäller max en gång per hushåll och år.