Boka kostnadsfri värdering

Boka kostnadsfri värdering

×
Bostadstyp

Köpa bostad

Hos oss kan du köpa bostad

Köpa bostad är kanske ditt livs största affär. Våningen & Villan hjälper dig att hitta drömboendet och samtidigt se till att det blir en trygg och lyckad affär. Är du ingen van bostadsköpare kan det vara en snårig väg att vandra. Det är lätt att känna osäkerhet inför allt som ingår i en bostadsaffär. Nedan följer därför en kort beskrivning om de olika stegen i en köpprocess. Tveka inte att kontakta oss om du har några funderingar kring att köpa din bostad!

 

Steg 1 Hitta drömboendet

Att finna sitt drömboende och köpa en bostad kan vara lättare sagt än gjort. På Våningen & Villan har vi genom åren hjälpt tusentals människor att finna nytt boende. Att köpa bostad ska kännas tryggt och säkert. Tveka inte att höra av er till våra kompetenta mäklare om ni har frågor och funderingar kring köpprocessen. Vi hjälper gärna till att lägga upp er bostadsbevakning så ni inte missar drömboendet!

 

Steg 2 Finansiering

Det kan gå fort i en bostadsaffär, därför kan det vara bra att ha ordnat med finansiering av bostadsköpet redan före en visning. Våningen & Villan har förmånliga banksamarbeten på de orter/områden vi är verksamma i. Prata gärna med våra mäklare så hjälper de dig. Det ska löna sig att vara kund hos Våningen & Villan!

 

Steg 3 Visningar

När du har hittat bostäder som du är intresserad av och finansieringen är klar är det dags att gå på visningar. Läs igenom mäklarens bostadsbeskrivning och fråga gärna om du undrar över något, t ex vad ingår i månadsavgiften, vilka renoveringar är gjorda etc.

Det är alltid säljaren som bestämmer vem som får köpa och när. Säljaren kan bestämma sig för att sälja bostaden innan den inplanerade visningen.

Tycker du att bostaden är intressant, meddela mäklaren detta i ett så tidigt skede som möjligt det skapar större förutsättningar för att inte bostaden blir såld utan att du får veta det.

 

Steg 4 Budgivning

När du har hittat en bostad du vill köpa är det dags att lägga ett bud. Diskutera eventuella villkor för budet med ansvarig mäklare. Mäklaren kommer också vilja kontrollera ditt lånelöfte så har gärna kontaktuppgifterna till din banktjänsteman klara. Det är viktigt att veta att mäklaren alltid är opartisk vid en budgivning. Det är alltid upp till säljaren att bestämma vem som får köpa bostaden och när budgivningen avslutas.

Är du intresserad av en bostad efter en visning är det därför viktigt att du tar kontakt med mäklaren så snart som möjligt. Mäklaren är skyldig att framföra alla bud till säljaren tills kontraktet är påskrivet. På tillträdesdagen har du rätt att få budgivningslistan, där du kan se alla bud som lagts och vem som lagt buden. Du finner mer information om budgivningsprocessen på Fastighetsmäklarinspektionens hemsida.

Steg 5 Undersökningsplikt

Som köpare har du en långtgående undersökningsplikt av den bostad du är intresserad av att köpa. Det är därför viktigt undersöka bostaden du köper. Detta kan du läsa mer om här (http://fmf.se/kopa-bostad-2/undersokningsplikt-och-besiktning/)

 

Steg 6 Kontrakt

I kontraktet regleras alla ekonomiska och övriga villkor mellan parterna, bland annat vilken summa som ska betalas och när i tiden, när tillträde ska ske o.s.v.

 

Vid kontraktsskrivningen träffas köpare, säljare och mäklare och stämmer av så att alla parter är eniga om samtliga punkter i kontraktet. Du kan också när som helst kontakta mäklaren om det skulle uppstå några frågor kring kontraktet.

 


Handpenningen

När kontraktet väl är påskrivet är det dags att föra över handpenningen. Den ligger oftast på 10 % av den totala köpeskillingen. För att göra det säkert för dig och för säljaren för du över summan till fastighetsmäklarens klientmedelskonto. När alla villkor i kontraktet är uppfyllda redovisar fastighetsmäklaren handpenningen.

 

Steg 7 Tillträde

Tillträdet sker antingen på din bank eller hos oss. Säljaren och mäklaren träffas för att föra över resterande del av köpesumman och låta nycklarna byta ägare.

Våningen & Villans jobb slutar inte här, vi vill gärna hålla kontakten med dig och har du några frågor eller funderingar kring ditt boende är du alltid välkommen att höra av dig till oss. 

 

Håll er uppdaterade! Anmäl er till vårt nyhetsbrev.

Jag vill att en mäklare tar kontakt med mig angående värdet på min nuvarande bostad.

Följ oss på