KÖPA BOSTAD I SPANIEN.

Vi hjälper dig att hitta ditt nya hem.

Till salu i Spanien

FLYTTA TILL SOLEN

Att köpa bostad i Spanien skiljer sig en del från att köpa bostad i Sverige. Det är egentligen inte svårare än i Sverige, det görs på ett annat sätt. Här har vi samlat de viktigaste sakerna att tänka på. Tveka inte att kontakta våra mäklare i Marbella om du har frågetecken som behöver rätas ut. Vi finns här för dig!

 

HUR GÅR DET TILL ATT KÖPA EN BOSTAD I SPANIEN?
 1. Kontakta mäklare på Costa del Sol.
  Börja med att kontakta en mäklare du känner förtroende för. Om du anlitar en mäklare som vet hur det går till att köpa och sälja i Spanien, kan området och som hjälper dig att hitta din drömbostad så gör det processen väldigt mycket enklare. Våra mäklare på Våningen & Villan samarbetar med i stort sett alla aktörer på den spanska solkusten. Därför kan vi även hjälpa dig att hitta bostäder som vi själva inte har listade här på vår hemsida. Vi har tillgång till i stort sett alla bostäder som är ute på marknaden på Costa del Sol. Att ta hjälp av oss är kostnadsfritt och vi hjälper er genom hela processen att köpa bostad.
 2. Ha koll på ekonomin.
  Det är en stor fördel att ha finansieringen klar innan du börjar leta bostad i Spanien. Dels för att veta vilka bostäder som du har råd med, men även för att kunna agera snabbt om drömbostaden dyker upp. De flesta spanska banker erbjuder upp till 70 procent av köpeskillingen (eller bankens värdering, vilket som är lägst). Du kan även belåna din bostad i Sverige för finansieringen eller göra både och om det är att föredra. Vi har bra kontakt med banker här i Spanien som vi kan hjälpa dig att komma i kontakt med.
 3. Gå på visning – och lägg ett bud.
  Efter att du har hittat en intressant bostad är det dags att gå på visning – och kanske till och med lägga ett bud. Du är alltid välkommen att rådgöra med oss på Våningen & Villan inför budgivningen. När du lagt bud framför vi det till säljaren som vanligen kommer med ett motbud. Priset förhandlas på så sätt fram mellan köpare och säljare. Våra mäklare hjälper dig här.
 4. Anlita juridiskt ombud.
  Den spanska byråkratin är snårig. Som utländsk köpare är det svårt att sätta sig in i den och därför har i princip alla utländska köpare en jurist som ser efter deras intressen genom hela bostadsaffären. Juristens jobb är att se till att det inte finns några obetalda räkningar på bostaden, att kontrollera fastighetsregistret, att ägaren är den hen utger sig för att vara, att inga gamla lån belastar fastigheten samt bokning av notarie.För att kunna registreras som ägare till en bostad i Spanien måste du även införskaffa ett så kallat NIE-nummer. Detta är också något som juristen hjälper dig med. Juristen hjälper dig även att få igång avtal för vatten, internet, försäkring med mera, så ni har det på plats när ni flyttar in. För att göra det enkelt för dig kan juristen upprätta en fullmakt som gör att du inte behöver vara på plats i Spanien när dessa saker ska ske.Vi på Våningen & Villan samarbetar med två advokatfirmor med svenska medarbetare, allt för att förenkla processen och kommunikationen för dig som kund.
 5. Undersök bostaden – noggrant.
  Innan du skriver på köpekontraktet så rekommenderar vi dig att undersöka bostadens skick. Detta för att inte upptäcka brister i efterhand då bostaden köps i befintligt skick. När kontraktet är påskrivet är det svårare att kunna hävda brister man upptäcker i efterhand, så det kan löna sig att vara noggrann i sin undersökning av bostaden. Våra mäklare förmedlar gärna kontrakt till tekniska inspektörer, om du så önskar.
 6. Skriv köpekontrakt och betala handpenning.
  Efter att ni har kommit överens om ett pris för bostaden och eventuella villkor så skrivs ett reservationskontrakt. Vid detta tillfälle läggs normalt en deposition på runt 6000 € för att ta bort bostaden från marknaden (så att ingen annan kan köpa den). Cirka två veckor efter detta skrivs sedan köpekontraktet – Contrato de Compraventa. Där betalar du ytterligare normalt 10 procent av köpeskillingen. Nyproduktion ser oftast annorlunda ut när det gäller handpenning och kan variera mellan olika projekt.
 7. Underteckna lagfart och avsluta köpet.
  När det äntligen är dags att tillträda huset träffar du din mäklare, säljare och deras ombud hos notarien, där affären avslutas. Här upprättas köpebrevet – Escritura Publica de Compraventa som skrivs under. Även här kan du använda en fullmakt så juristen går till notarien i ditt ställe och ni kan hämta nycklarna till er bostad hos oss eller advokaten när ni anländer till Spanien. Vid detta möte hos notarien betalar du resten av köpeskillingen, transaktionsskatter samt en avgift till notarien. Även säljaren betalar sina skatter, lagfarts och hypotekavgifter – och slutligen får du ägarbeviset för din nya bostad.
 8. Inflyttningsdags!
  När du har fått ägarbeviset så är bostaden din! I samband med tillträdet får du nycklarna. Trots att bostadsaffären nu är avslutad kan det uppstå frågor och/eller att du behöver hjälp med något. Vi på Våningen & Villan hjälper dig gärna att förmedla våra kontakter, så som städning, styling, uthyrningshjälp, transport till/från flygplats och så vidare.

HITTA MÄKLARE I SPANIEN

VILL DU VETA MER?

Fyll i formuläret så kontaktar vi dig.

*” anger obligatoriska fält

Fyll i dina kontaktuppgifter

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

SÄLJA BOSTAD I SPANIEN?

Ditt hem – vår prioritet!