Köpa bostad

Att köpa en bostad är kanske ditt livs största affär. Våningen & Villan hjälper dig att hitta drömboendet och samtidigt se till att det blir en trygg och lyckad affär. Är du ingen van bostadsköpare kan det vara en snårig väg att vandra. Det är lätt att känna osäkerhet inför allt som ingår i en bostadsaffär. Nedan följer därför en kort beskrivning av de olika stegen i en köpprocess. Tveka inte att kontakta oss om du har några funderingar kring att köpa din bostad!

1. Hitta drömboendet
Att köpa bostad ska kännas tryggt och säkert. Vi på Våningen & Villan har hjälpt tusentals människor att hitta ett nytt boende. Efter tjugo år i branschen är vi experter på det vi gör – så tveka inte att höra av dig om du har några funderingar kring köpprocessen.

2. Finansiering
Det kan gå fort i en bostadsaffär, därför är det bra att ha finansiering av bostadsköpet ordnat redan före en visning. Våningen & Villan har förmånliga banksamarbeten på de orter/områden där vi är verksamma. Prata gärna med våra mäklare så hjälper de dig. Det lönar sig att vara kund hos oss.

3. Visningar
När du har hittat en bostad som du är intresserad av och finansieringen är klar är det dags att gå på visning. Läs igenom mäklarens bostadsbeskrivning och fråga gärna om du undrar något, exempelvis vad som ingår i månadsavgiften eller vilka renoveringar som är gjorda. Meddela mäklaren i ett tidigt skede om du är intresserad. Det är säljaren som avgör vem som får köpa och när. Alltså kan de välja att sälja bostaden innan den inplanerade visningen.

4. Budgivning
När du har hittat din drömbostad är det dags att lägga ett bud. Du kan diskutera eventuella villkor för budet med ansvarig mäklare. Se även till att ha kontaktuppgifterna till din banktjänsteman klara, då ditt lånelöfte kommer kontrolleras. Ta kontakt med mäklaren så snart som möjligt så att säljaren inte hinner bestämma sig för en annan köpare. Mäklaren är helt opartisk och är skyldig att framföra alla bud till säljaren tills kontraktet är påskrivet. På tillträdesdagen får du givetvis budhistoriken.

5. Undersökningsplikt
Som köpare har du en långtgående undersökningsplikt av den bostad du är intresserad av att köpa. Därför är det viktigt att undersöka bostaden du köper.

6. Kontrakt
I kontraktet regleras alla ekonomiska och övriga villkor mellan parterna, bl.a. vilken summa som ska betalas och när tillträde ska ske. Vid kontraktsskrivningen träffas köpare, säljare och mäklare och stämmer av så att alla parter är eniga. Du kan när som helst kontakta mäklaren om det skulle uppstå frågor.

Handpenning
När kontraktet är påskrivet förs handpenningen över, vilken ofta ligger på 10 % av den totala köpeskillingen. För att göra det säkert både för dig och säljaren förs summan över till mäklarens klientmedelskonto. När alla villkor i kontraktet är uppfyllda redovisar mäklaren handpenningen.

7. Tillträde
Tillträdet sker på din bank eller hos oss på Våningen & Villan. Säljaren och mäklaren träffas för att föra över resterande del av köpesumman och för att låta nycklarna byta ägare. Våningen & Villans jobb slutar dock inte här, vi vill gärna hålla kontakten med dig. Har du några frågor eller funderingar kring ditt boende är du alltid välkommen att höra av dig till oss.