Boka kostnadsfri värdering

Boka kostnadsfri värdering

×
Bostadstyp

På insynsskyddad tomt i söder ligger detta mycket smakfullt, helrenoverade (2013), 50-talshus med många bevarade detaljer. Boyta ca 204 kvm med 4 sovrum och 3 badrum. Kök med teak-luckor och öppen planlösning mot matplats. Öppen spis och fin terrass under tak. Källare med separat tonårs-/gästrum.

Interiör

I populära och vackra Professorsstaden erbjuds här ett strålande tillfälle till en flexibel tvåplansvilla med de finaste detaljerna från 50-talet. Vacker, parkliknande trädgård i söder, insynsskyddad av uppvuxna häckar och vackra träd. Inbjudande med varierad växtlighet och massor av plats för lek och spring. Arkitekten heter Thorsten Roos och han var mycket inspirerad av amerikanska Case Study Houses när han ritade Sjögatan 1953 (huset stod färdigt 1954). Arkitekten Mårten Hylta ritade tillbyggnaden 2013.

Hallen välkomnar med ekparkett tillsammans med ljusa väggar. Plats för ytterkläder och skor. Direkt på höger hand ligger halvkaklat gäst-WC placerat.
Generösa sällskapsytor med vardagsrum och matplatsdel i fil. Finaste ekparketten pryder golvet i samspel med släta vita väggar. Ytterst rymliga ytor med ett underbart ljusinsläpp från stora fönsterparti mot trädgården. Öppen spis renoverad i bästa 50-tals stil utgör hjärtat i dessa rum. Äldre bokhylla (original) i teak är bevarad i den fina renovering som gjordes av huset år 2013. Nivåskillnaderna i huset skapar fin karaktär!
Ett mycket smakfullt, platsbyggt kök i teak från Kvänum för oss tillbaka till året för husets uppförande. Kran från Vola (ritad av Arne Jacobsen på femtiotalet) Inbyggda maskiner såsom Miele diskmaskin, kyl/frys från Siemens, spis med spishäll från Siemens och inbyggd kyl/frys från Siemens. Vacker vit bänkskiva i corian ger fin kontrast till teakens mörkbruna nyans.

Stor ateljé byggdes om 2013 har öppet upp i taknock. Här ligger ett fantastiskt kubbgolv med vattenburen golvvärme och genom de stora fönsterpartierna ser man den parkliknande trädgården med uppvuxna häckar och stora träd. Ljuvligt ljus på insidan! Separat ingång möjliggör denna del av huset till att nyttjas för egen verksamhet eller tonårsavdelning. Vidare in vid ateljén finner vi master bedroom, stor klädkammare och i direkt anslutning mycket stort badrum i klassiskt 50-tals grönt med golv i den grå färgskalan. Inredningen kommer från Svedbergs och porslin från Gustavsberg. Alla badrummen har Volakranar (badrummet på bottenvåningen har även blandare från Vola) och Bizazzamosaik med grå fogar som är mer tidstypiskt än vita.

Fin ek-trappa leder upp till ovanvåningen som idag fungerar som tonårsavdelning. Här finns 2 mycket rymliga sovrum med ekparkett och förvaringsmöjligheter. Ytterligare ett rum kan användas som arbets- eller gästrum. 2 separata badrum med dusch och WC, även dessa med klassisk Bisazza mosaik. Alla badrum har golvvärme!

Vi leds ner i källaren via bevarad stentrappa. Här ligger ljus tvättstuga med tvättmaskin, torktumlare och gott om plats för klädvård. Ytterligare ett gästrum/tonårsrum med stora fönster och parkettgolv finns här tillsammans med praktiska förvaringsmöjligheter.

Blyinfattade fönster och marmorfönsterbrädor i original (genomgående i huset).
Garderober i källaren och sovrummen på övervåningen är original
Parkettgolvet är original
Centraldammsugare på samtliga tre våningsplan.

Badrum - ovanvåning

Renoverat 2013. Bisazzamosaik i turkos och vitt. Stilfull inredning i svart/vitt. Dusch, WC och handfat i vitt. Golvvärme.

Badrum

Renoverat 2013. I anslutning till master bedroom ligger detta rymliga badrum. Klassisk Bisazza mosaik både på väggar och golv. Färgskalan är dovt grönt och ljust grått med inredningsdetaljer i svart och vitt. Dusch, WC och handfat. Golvvärme.

Badrum - ovanvåning

Renoverat 2013. Bisazzamosaik i ljusrosa och grått. Stilfull inredning i svart/vitt. Dusch, WC och handfat i vitt. Golvvärme.

Kök

Det tidsenliga köket kommer från Kvänum och är gjort i FSC teak. Ugn och spishäll från Siemens, inbyggd diskmaskin från Miele, inbyggd kyl/frys från Siemens. Vit bänkskiva i corian och svarta bakelit strömbrytare ger en fläkt av 50-tal. Kran från Vola. Blyinfattat fönster ger fint ljus. Allt renoverat 2013.

Gäst-WC

Direkt i anslutning till entrén finns gäst-WC med klassiskt mosaikgolv och mörkblå Höganäskakel (original!). Handfat och spegelskåp original.

Byggnad

Byggnadstyp: 2-plansvilla med källare
Byggår: 1954 ombyggt 2013
Grundläggning: Betongplatta+källare
Grundmur: Betong
Stomme: Betong+trä
Fasad: Tegel
Fönster: 2-glas+ 3-glas
Bjälklag: Betong+trä
Tak: Papp
Uppvärmning: Jordvärme,värmeväxlare
Ventilation: Mekanisk
Övrigt byggnad: Stor terrass under tak med utgång från vardagsrum och arbetsrum.
Det gjordes en översyn av tak, fasad och fönster i samband med tillbyggnaden år 2013. All el byttes ut 2013. Ny ventilation 2013.

Larm finns att överta, abonnemang ca 6890kr/år.

Telia är idagsläget leverantör av kabel-Tv+bredband, ca 13949kr/år.

Övriga byggnader

Förråd för trädgårdsmöbler.

Driftskostnad

Driftskostnad beräknad på 4 personer i hushållet.

El: 36 334 kr/år
VA: 5 039 kr/år
Renhållning: 2 849 kr/år
Försäkring: 8 767 kr/år
Totalt: 52 989 kr/år
Kommentar: I angiven elkostnad ingår uppvärmningskostnaden. Driftskostnaden är baserad på nuvarande ägares förbrukning och avtal.

Fastighet

Fastighetsbeteckning: Tornasjö 7
Taxeringskod: 220
Taxeringsvärde: 6 162 000 kr
Taxeringsvärde (byggnad): 3 197 000 kr
Taxeringsår: 2016
Pantbrev: 5 176 000 kr
VA: Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp.
Samfällighet/Gemensamhetsanläggning/Servitut: Last, Avtalsservitut: Villa mm, 12-IM3-39/868
Övrigt tomt: Fantastisk, uppvuxen trädgård med söderläge.

Närområde

Allmänt

Professorsstaden har fått sitt namn efter att många professorer från universitetet byggde sina villor här. Tillsammans med flera institutioner inom humaniora präglade universitetet stadsdelen redan från början.

Så sent som på 1920-talet var stora delar av området åkermark, men villor började byggas utmed Finngatan redan 1870. Fram till 1950 utökades området i omgångar och det var inte helt självklart var de olika stadsdelarna började eller slutade. Villorna och institutionerna öster om Botaniska Trädgården brukar kallas Professorsstaden, med Sölvegatan i norr och Tornavägen i öst som gränser. Söderut har gränsen varit mer omstridd, men i Lunds bevaringsprogram kan vi läsa att Östervångsvägen avgränsar området från Galjevången.

I Professorsstaden ser vi pampiga villor omgivna av stora, uppväxta trädgårdar. Det är hus med anor och med tiden har området kommit att bli ett av de mest värdefulla i Skåne, och även Sverige. Där Stockholm har Djursholm och Malmö har Fridhem har Lund Professorsstaden.

Det var inte enbart professorer som byggde villor här. Dåtidens storföretagare, bland andra Gad Rausing och Holger Crafoord byggde bostäder i omgångar. Nuförtiden bor företagsledare, entreprenörer och släktingar till professorerna här, något som speglar hur status har skiftat mellan olika yrken fram till våra dagar. Här finns även moderna villor och ett av Sveriges yngsta byggnadsminnen. Westmans Villa är en designklassiker, ritad av Westman själv som bostad och kontor.

Trädgårdarna berättar områdets historia och Professorsstaden hade inte varit densamma utan den gröna skruden full av olika träd och växter. Vi ser stilideal och en artsammansättning som vittnar om det tidiga 1900-talet. En promenad i Professorsstaden tar oss på en spännande botanisk resa, likt en naturlig fortsättning av Botaniska Trädgården kantad av spännande arkitektur.

Ytterligare information

ALLMÄN INFORMATION: De uppgifter som lämnas i objektsbeskrivning, prospekt samt annat informationsmaterial är i huvudsak grundade på information lämnad av säljaren. Viss väsentlig information är också inhämtad ifrån lantmäteriet. Dessa uppgifter kontrolleras av fastighetsmäklaren endast om omständigheterna ger anledning till det. Köpare/spekulanter uppmanas att kontrollera dessa uppgifter samt annat som är av betydelse för köpet av fastigheten.
UNDERSÖKNINGSPLIKT ETC: Köpare/spekulanter är informerade om sin undersökningsplikt enligt Jordabalken 4:19 samt vad det innebär. Undersökningsplikten är förhållandevis långtgående. Till sin hjälp kan man exempelvis anlita en auktoriserad besiktningsman. För ytterligare information kring undersökningsplikten eller annat som kan vara av särskilt intresse såsom förfarande kring budgivning, hur du mäter bostaden, regler kring flyttstädning samt distinktionen mellan fast och lös egendom, energideklaration etc., uppmanas spekulanten att kontakta mäklaren som förser er med muntlig information samt skriftlig information i form av informationsblad.
DRIFTSKOSTNADER: Driftskostnader som anges kan vara antingen verklig förbrukning för det specifika objektet alternativt schablonmässiga uppskattningar. Schablonmässiga uppskattningar förekommer enbart då man inte kunnat få fram verkliga kostnader.
ÖVRIGA KOSTNADER: Vid fastighetsköp betalar köparen 1,5% på köpeskillingen i lagfartskostnad (stämpelskatt) samt kostnaden för eventuellt uttagande av nya pantbrev som är 2% på pantbrevsbeloppet.
BUDGIVNING: Vid köp av fastighet, tomträtt eller bostadsrätt är varken köpare eller säljare bunden förrän ett skriftligt köpeavtal undertecknats av båda parter. Vi tillämpar öppen budgivning, vilket innebär att fastighetsmäklaren löpande redovisar högsta budet till säljare och övriga budgivare. Säljaren behöver inte sälja till den som givit högsta budet. Fastighetsmäklaren fattar inga egna beslut i fråga om försäljningen, det är hela tiden säljaren som bestämmer. Ansvarig mäklare är skyldig att vidarebefordra samtliga bud och meddelanden till säljaren som inkommer innan köpeavtal har undertecknats. Avsteg från den öppna budgivningen kan göras på säljarens inrådan om villkorade bud inkommer.
BOENDEKOSTNADSKALKYL: Köpare/spekulanter har rätt att i god tid före köpet få en individuell boendekostnadskalkyl upprättad om så önskas.
ÖVRIGT: Köparen uppmanas även att efter tillträdet, för egen säkerhet samt i försäkringssyfte byta lås då antal nycklar inte alltid kan garanteras. När du varit på visning godkänner du att Våningen & Villan eller tredje part kontaktar dig i form av telefonsamtal, sms eller email på de kontaktuppgifter du lämnat till fastighetsmäklaren vid visningen eller bokningen av visningen. Önskar du inte bli kontaktad så meddelar du bara det så tar vi bort dig ur våra register.

Ansvarig mäklare

Porträtt av Anna Herslow Deijenberg

Anna Herslow Deijenberg
0708-477797
Reg. Fastighetsmäklare
jur. kand.
Kontakta via e-post
Boka fri värdering

Finansiering

Dokument

Följ oss på